Steve Jobs forrådt af Adobe: Det kostede Flash livet

Den 16. november 2011, i Apple, af Frederik Danvig

Steve Jobs følte sig forrådt af Adobe. Det tilgav han aldrig. Foto: Apple

Steve Jobs’ korstog mod Adobes Flash-software har rødder mere end 10 år tilbage, hvor han følte, at Adobe svigtede og forrådte ham. Det tilgav han aldrig.

Som det nok er mange bekendt, har luften de seneste mange år ikke just været fuld af amoriner Adobe og Apple imellem.

I særdeleshed har Apple kæmpet en regulær kamp mod Adobes Flash-software, som Apple mener er noget skod-software, ganske enkelt. Derfor bestemte Apple, at iOS-enheder som iPad og iPhone ikke skulle benytte sig af det, hvilket har vist sig at være en klog beslutning, fordi det både har øget batteritiden dramatisk og gjort systemet klippestabilt.

Allermest tydelig blev Apples kamp mod Flash og Adobe, da Steve Jobs personligt skrev et langt åbent brev, hvori han forklarede, hvorfor han og Apple mente, at Flash burde dø, slet og ret. At flash skulle sendes til de evige software-jagtmarker.

Og hvis nogle undrede sig over, hvorfor Steve Jobs besværede sig meget med at bekæmpe Adobe og gøre sin holdning krystalklar, så ligger noget af svaret ganske givet gemt i en hændelse, der fandt sted for mere end ti år siden, fremgår det af biografien “Steve Jobs” af Walter Isacsson (En i øvrigt fremragende velskrevet beretning, mere om den i et senere indlæg).

Adobe nægter at lave software til Mac’en – Steve Jobs rasende

Tak for sidst, Adobe. Apple endte som bekendt med selv at lave sin egen video-software i form af hhv. iMovie og som her, Final Cut Pro ( nu X) Klik for stor.

I 1999, da Apple begyndte at forstå, at digital video og redigeringen af den ville blive stort, henvendte Steve Jobs sig nemlig til Adobe og spurgte, om de ikke ville lave en Mac-version af deres Adobe Premiere-software, der på daværende tidspunkt var førende på Windows. Det nægtede Adobe – der var simpelthen for få Mac-brugere til, at de gad ulejlige sig med den slags, lød forklaringen fra Adobes topfolk.

Steve Jobs blev både chokeret og vred over udmeldingen, som han betragtede som rendyrket forræderi, intet mindre. Apple havde været med til at gøre Adobe til, hvad de var, forklarede Steve Jobs med henvisning til hele revolutionen indenfor DTP og layout-software, som den første Macintosh havde været med til at skabe i 1984. En bølge, som Adobe havde skabt sit software-imperium oven på. Og nu ville Adobe ikke anerkende det, følte Jobs.

“Jeg satte Adobe på verdenskortet, og så røvrender de mig,” sagde Steve Jobs om situationen til Walter Isacsson.

Det svigt tilgav Steve Jobs aldrig. Og ikke nok med det. Adobe nølede også gevaldigt med versioner af populære og vigtige programmer som Photoshop og Illustrator til det dengang gryende Mac OS X. Det gjorde Jobs yderligere rasende.

Tak for sidst, Adobe – Flash dør

Alt sammen forklarer det måske lidt af, hvorfor Steve Jobs absolut ikkke følte noget behov for at give Adobe gaver af nogen art, nu hvor han selv var kommet på toppen igen. Ved at undlade at smide flash på iPhone og iPads kunne han de facto dræbe Flash, og det gjorde han.

For kun et par dage siden meddelte Adobe nemlig, at de ville stoppe al udvikling af flash til mobile enheder. Boom.

Synd at Steve ikke nåede at bevidne den triumf.

Men måske er det godt det samme. Han vidste uden tvivl, at det ville gå sådan. Boom, Adobe.

Boom.

Tags:  

8 Responses to Steve Jobs forrådt af Adobe: Det kostede Flash livet

 1. Morten Andersen siger:

  Interessant indlæg. Jeg har ikke læst biografien “Steve Jobs”, men han bliver åbenbart fremstillet temmelig lidet flatterende. Faktisk så lyder det mere og mere som om, han var en manipulerende, smålig, hævngerrig, nidkær tyran.

  P.S. Sprogligt hører “skod-software” og “boom” vist mest til i børnehaveklassen.

  • Frederik Danvig siger:

   Jeg vil varmt anbefale dig at læse biografien. Der er bestemt ikke meget børnehave over hverken den eller Steve Jobs. Eller sproget i øvrigt.

 2. Resen siger:

  Der så også dem, der hævder, at Steve Jobs afviste Flash af forretningsmæssige frem for teknologiske årsager. Det handlede mere om kontrol og dermed profit:

  “Allowing Flash – which is a development platform of its own – would just be too dangerous for Apple, a company that enjoys exerting total dominance over its hardware and the software that runs on it. Flash has evolved from being a mere animation player into a multimedia platform capable of running applications of its own. That means Flash would open a new door for application developers to get their software onto the iPhone: Just code them in Flash and put them on a web page. In so doing, Flash would divert business from the App Store, as well as enable publishers to distribute music, videos and movies that could compete with the iTunes Store.” – “Why Apple Won’t Allow Adobe Flash on iPhone,” Wired Magazine, (2008)

  “This is not about technology. The criticisms from Apple about Flash can also be applied to many other systems that Apple has not directly opposed. Therefore Apple’s stance appears driven by their business need to protect the iPhone platform against the threat of a cross-platform competitor.” – Ray Valdes, V.P. of Gartner Research in “Why Adobe Flash on mobile isn’t dead” (2010)

  “[Apple is] very, very keen to keep control of the end-to-end experience and therefore having a separate runtime in the form of Adobe is a problem, One could argue it could be detrimental to Apple’s business model because there’s a lot of Adobe games – or games that are delivered in Flash – which are free and therefore that would detract from people downloading [paid gaming content] from the App Store.” – Ben Wood, Director at CCS Insight

  • Frederik Danvig siger:

   Hej Resen

   Uden tvivl ja. Årsagerne har simpelthen været så mange, at det har været indlysende rigtigt at skrotte Flash. Der har ikke været skyggen af tvivl.

   Den årsag, jeg beskriver i artiklen, er nok en af de mere kulørte, afgjort – selvom man ikke skal undervurdere Jobs’ ubøjelige stædighed.

   Men kigger man på, hvordan Flash generelt performer – på alle platforme – så er det ikke svært at se, hvorfor den teknologi har det bedre på kirkegården, så HTML 5 kan overtage 🙂

   • Kasper Resen siger:

    Er helt enig med dig i, at timeglasset for Flash (og Silverlight) med rette snart er forbi. Jobs havde uden tvivl (og ikke uden grund) et horn i siden på Flash og gjorde ikke meget for at forlænge levetiden, men i sidste ende skyldes den snarlige afsked med Flash nok mere den teknologiske udvikling i form af HTML5 ankomst. Som du også selv påpeger 🙂

 3. […] Læs videre /* pub-0124837652677869 […]

  • Carlee siger:

   Great in&hrmationf#8230;Tois is certainly very good. Type looked at these tips fulfilled when we are wordless. We are precisely attracted to this sort of techniques. A good appreciate a rising instruction, and enjoy your time inside this. Please keep control. They may be incr…

 4. Tahir siger:

  Jeg håber vi vil sige farvel til Flash på desktop også, in 3 eller 4 år…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *