Afsked med en revolutionshelt: Steve Jobs og mig

Den 26. august 2011, i Apple, af Frederik Danvig

En æra er forbi: Steve Jobs er trådt tilbage som chef for Apple. Hvad skal der blive af hans kongerige? Fotos: Apple

Steve Jobs er ikke død. Gudskelov. Selvom man skulle tro det, hvis man har fulgt med i den malstrøm af Jobs-relaterede nyheder, der er pumpet ud de sidste 24 timer. Nekrologer, der i al hast er omskrevet til ‘portrætter’ er sprøjtet ud overalt.

Men selvom han ikke er død, så er han trådt tilbage som Apples emblematiske frontfigur. Og det er såmænd også alvorligt nok.

Men det er beskrevet til hudløshed alle steder, så i stedet vil jeg prøve at skrive lidt om mig og Steve. For hans betydning kan dårligt overvurderes.

First things first: Jeg har aldrig mødt manden, desværre. Men næsten, faktisk.

Det tætteste, jeg kom, var på en tur til Californiens Silicon Valley i 2009, da jeg besøgte Palo Alto. Den lille, undseelige by på et landkort er den måske allervigtigste tech-by med imponerende bysbørn som både Apple og Facebook.

Jeg havde lige besøgt eliteuniversitetet Stanford og indsnuset den helt specielle iværksætterstemning i byen, inden jeg  – lettere stalker-agtigt – satte kursen mod Steve Jobs’ hus, som jeg havde hørt lå i byen i en lille enklave kaldet Professorville efter de mange Stanford-undervisere, der bor der.

Og ganske rigtigt. Steves nummerplade-løse super-Mercedes stod ude foran på adressen. Og aldrig har jeg været tættere på at gå hen og banke på en vildt fremmeds dør. Fordi han på en eller anden måde ikke føltes fremmed. Men jeg lod være, fornuften og anstændigheden sejrede.

I stedet kom en nabo ud og spurgte, hvem jeg ledte efter. “Steve Jobs,” svarede jeg uden at tænke videre over det. “Jeg tror ikke, han er hjemme,” lød det lakonisk, hurtige svar. Alright.

REVOLUTIONEN I MIT HOVED

Men selvom jeg altså aldrig mødte ham den vinterdag i 2009 kan jeg – uden at overdrive – vidst godt sige, at manden og Apple har sat sig betydelige spor hos mig gennem årene.

Det startede sådan set tilbage i 1994. Men det er en lang og kedelig historie. Så lad os spole frem til 2000 og hvorfor jeg mener, Steve Jobs er en revolutionshelt.

iMac'en, der ændrede, hvordan computere så ud. Sådan.

På daværende tidspunkt gik jeg i gymnasiet og det var hipt at hænge ud med Che Guevara og sige, man var en del af Globale Rødder. Men den sande revolution i mit hoved drejede sig om noget helt andet og fandt sted i Cupertino i Californien.

Jeg husker meget tydeligt specielt ét billede fra den tid. Vi var alle bænket i skolens idrætshal til terminsprøverne i skriftlig dansk. Overalt stod PC-towers, som de tårnhøje, beigefarvede monstre så anti-poetisk blev kaldt.

Jeg sad ved min turkise iMac. Som den eneste. Ud af, vil jeg tro, et par hundrede elever. Jeg har vist endda et billede af det, som jeg ville have vist, hvis jeg ikke sad i en kuffert og skrev det her. Det så vildt ud.

Var Apple og Steve Jobs gale eller geniale, når kun én ud af 200 havde en Mac? Svaret var ikke så entydigt dengang, som det er i dag. For i dag ville billedet uden tvivl være vendt om. Alle ville sidde med MacBooks og nogle få med en Windows-pc. Sådan er det blevet.

OPGØRET MED UVENLIGHEDEN

Men sådan var det ikke dengang. iMac’en var det første opgør med etablissementet. Et opgør og et oprør mod, at en pc skulle være et møggrimt monstrum, som man ikke engang ville have stående i kælderen. Et opgør med, at man skulle være nørd for at betjene en computer. Et opgør med alle dogmer. Alt var til diskussion. Der var ingen hellige køer. Hvis noget var besværligt, grimt, uvenligt – så blev det slagtet. Fedt! Sådan skulle teknologi tænkes. Det var fremragende. Det var visionært – og det var Apple.

Og netop den filosofi – at teknologien skal gemmes af vejen – har siden da kendetegnet Steve Jobs’ tankegang. At man ikke skulle være nørd og bekymre sig om, hvordan ting fungerede var en velsignelse. Det skulle bare virke. Og det gjorde det. Så kunne man i stedet koncentrere sig om vigtigere ting. Fx den der danske stil til terminsprøven.

Apples originale iBook.

Siden dengang i gymnastiksalen har jeg haft ganske mange Apple-maskiner. Fx den første bærbare iMac – iBook’en, der var et design marvel på tidspunktet. Den satte samtlige andre kedelige bærbare til vægs. Den så venlig ud. Sjov ud.

Senere kom så arkitektlampe iMac’en, der var som taget ud af en Pixar-kortfilm. Smukt design. Når cd-skuffen kom ud, lignede det, maskinen rakte tunge ad dig. Den personlige computer var nu i sandhed personlig.

Og nu senest MacBook Air, der er et regulært design masterpiece i forhold til, hvordan pc-bærbare ser ud. Hvis Hemingway ikke havde været så forbandet glad for sin rustne Royal-skrivemaskine – og havde han haft muligheden – så er jeg helt sikker på, at han havde valgt en Air til at skrive sine værker på.

APPLE UDEN STEVE ER IKKE APPLE

MacBook Air. Hemingway ville have elsket den.

Heldigvis er det ikke kun Steve Jobs, der har stået for designet, men i ligeså høj grad det britiske design-wonderkid Jonathan Ive, så forhåbentlig lever designfilosofien videre selv uden Steve ved roret.

Men alligevel nager tvivlen. Hvor meget betød Steve Jobs som daglig rorgænger og inspirator?

Selvom Apple har dygtige folk – vel nok nogle af de dygtigste i branchen – har de ikke en ny Steve. Han var en ener i Apple-regi. Og den måske dygtigste og mest visionære på sit felt nogensinde.

I en reklamekampagne lavet sammen med reklamebureauet  TBWA\Chiat\Day i de sene halvfemsere, indrammes det i virkeligheden meget godt, hvem Steve var som Apple-chef.

Here’s to the crazy ones. The misfits. The rebels. The troublemakers. The round pegs in the square holes.The ones who see things differently.

Den person var Steve. Og lige netop den person mangler nu. Apple var Steves kongerige. Nu er kongen abdiceret.

Følg skribenten på Twitter.

Tags:  

4 Responses to Afsked med en revolutionshelt: Steve Jobs og mig

  1. […] Efter Steve Jobs’ afgang i sidste uge er han nemlig blevet udnævnt til Senior Vice President – og dermed er han nu del af det øverste Apple-hierarki, der træffer de afgørende beslutninger. If you enjoyed this article, please consider sharing it!   […]

  2. […] Steve Jobs trak sig fra posten som Apple CEO blev den daværende næstkommanderende Tim Cook sat i spidsen for Cupertino-selskabet. Men hvem […]

  3. […] der også et andet aspekt, der er værd at holde øje med. Det er nemlig første præsentation, hvor Steve Jobs formentlig ikke selv vil præsentere produkterne, men i stedet overlade det til den nye topchef, Tim […]

  4. […] Tak for musikken, Steve. […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *