Analyse: Jonathan Ive er nøglen til Apples fremtid

Den 1. november 2011, i Apple, af Frederik Danvig

Uden Steve Jobs står og falder Apples fremtid med den ydmyge brite, chefdesigneren Jonathan Ive.

Den netop udkomne kæmpe-biografi om Steve Jobs fortæller, at den person hos Apple, som Steve Jobs følte sig tættest knyttet til, var chefdesigner Jonathan Ive.

Tilsvarende fortalte Jonathan Ive i mindetalen, at Steve Jobs var hans bedste og mest loyale ven.

Med den tilknytning og tillid kom tilgengæld uindskrænket magt, kan man læse i biografien.  Jonathan Ive er således den i Apple-organisationen, der har suverænt størst frihed og mest magt.

Den eneste, der havde mere magt end chefdesigneren, var Steve Jobs selv. I dag er den magt tilfaldet den nye CEO Tim Cook.

Forståelse for skrøbelige idéer

Hvad der nu bliver altafgørende er, at Tim Cook udviser samme tillid, samme respekt og samme forståelse for Jonathan Ives design-arbejde, som Steve Jobs helt åbenlyst har vist.

Som Ive sagde i sin mindetale om Steve Jobs, så var det, der gjorde Jobs så speciel og god som chef for den kreative afdeling, at han virkelig forstod, hvor skrøbelig en design-proces kan være.

Jonathan Ive og Steve Jobs med iMac G4 fra 2002.

Selvom den til sidst kan munde ud i noget så suverænt og værdifuldt som en iPhone eller en iPad, så starter den altid i det små. Som små skrøbelige skitser og idéer, der kræver stor omsorg og plads, før der måske opstår noget genialt til sidst. Måske.

For det er en lang proces. Og nogle gange en smertefuld proces, forklarede Ive. Der er tider, hvor idéerne udebliver. Der er tider, hvor prototyperne bare ikke fungerer.

Så er det med at have is i maven. Tro på det. Og fremfor alt ikke opgive. Kæmpe og kæmpe indtil det ender med at blive ikke bare godt, men sublimt. Insanely great, som Steve Jobs yndede at sige.

Jonathan Ive skal frie hænder og ro

Men når bumpene på vejen kommer, når idéerne udebliver, når prototyperne fejler,  så håber jeg, at Tim Cook udviser samme respekt og forståelse som Jobs viste Ive. Ikke en ligegyldighed, men en opbakning. Og ro til at udføre det, Ive efterhånden har vist, at han gør allerbedst: designer fremragende produkter, som ingen anden kunne have lavet helt på samme måde.

Får Ive ikke den opbakning, den frihed og den ro, så kan en kunstner som han let miste lysten, og med adskllige hundrede millioner på bankbogen, er der ikke ret meget andet end netop lysten og glæden, der holder Jonathan Ive ombord på Apple-skibet uden Steve Jobs.

Forhåbentlig skaber Tim Cook ikke for meget bølgegang – hvilket jeg i øvrigt ingen grund har til hverken at formode eller frygte. Tim Cook er godt nok ingen Steve Jobs, men han er ikke dum.

For Jonathan Ive er milliarder værd. Han er Apples fremtid.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *