Sådan skifter du nemt fra PC til Mac

Den 17. oktober 2011, i Apple, Mac OS, af Lars Dahl
Giv din PC den ultimative opgradering: Skift til Mac

Giv din PC den ultimative opgradering: Skift til Mac

Selvom det er rigtig nemt at komme i gang med Mac og OS X, så er der alligevel nogle ting, som du som gammel Windowsbruger kan komme til at mangle på Mac’en. Vi bringer derfor en Switcher-Guide hvor vi blandt andet kommer omkring, hvordan du overfører alle dine gamle filer fra din PC og hvordan OS X adskiller sig fra Windows.

Hvorfor Mac?

Når man taler om man skal vælge en PC eller en Mac, så er det ligesom at diskutere religion. Der er fortalere og evangelister på begge sider, som vil forsøge at overbevise dig om, at den ene platform er langt bedre end den andet. I bund og grund kan Macintosh og Windows-PCer det samme i dag, men vi på Macsiden vil våge at påstå, at der er en lang række fordele ved at vælge Mac’en frem for PC’en.

Hardware og software er bygget til hinanden.

I modsætning til Microsoft, så laver Apple både styresystemer og hardware. Det betyder at Apple altid har fuld kontrol over hvilke typer af hardware deres styresystemer skal understøtte. Du vil derfor aldrig få problemer med installation af drivere når du installerer OS X på din Mac. Og da Apple altid kender alle tænkelige sammensætninger af hardware, så vil du også støde på færre nedbrug og fastfrysninger pga. af driver- og hardwareproblemer.

Leveret med al den software du skal bruge.

Når du tænder for en Mac, så er den allerede forudinstalleret med stort set alt det software du har brug for. Der er allerede installeret kreative programmer så som iPhoto til at holde styr på dine billeder, iMovie til at redigere videoer, Textedit til tekstbehandling med stavekontrol samt iTunes og Garageband til at spille og lave musik. Derudover er der også installeret programmer til at holde styr på din kalender, dine adresser og dine emails.

Den bedste support – online og i telefonen

Sammen med din nye Mac får du 90 dages gratis telefonsupport, så du kan få hjælp til at komme i gang med at bruge din Mac. Du kan simpelthen spørge om alt, hvad end det handler om en af de forud installerede programmer eller om det er den generelle brug. Derudover tilbyder Apple en lang række online videoer, der viser dig hvordan du kommer i gang med at bruge din Mac. Sidst men ikke mindst har Apple et aktivt supportforum, hvor brugerne hjælper hinanden med hinandens problemer og spørgsmål.

Ingen PC-virus

Som macbruger skal du ikke bekymre dig om de tusindvis af vira, der hver dag truer PC-brugere. Før det første er kan en PC-virus slet ikke inficere Mac’ens styresystem, da de er skrevet i et sprog, som Mac’en ikke forstår. Ydermere er der en række indbyggede forsvarsmekansmer i Mac OS X, som beskytter dig og din Mac imod skadelige programmer. For eksempel kører OS X dine programmer i noget, der hedder en Sandbox eller sandkasse på dansk. Det betyder, at et givent program kun har adgang til de ressourcer, der er i denne ene sandkasse og ikke de ressourcer, der er i eksempelvis den sandkasse, som dit emailprogram kører i. Der er også indbygget en sikring imod de mere gængse hackerforsøg, ved at have en flydende kildekode, der bevirker, at hackeren ikke med sikkerhed ved hvor i styresystemets filer han skal angribe. Dette hedder ”Library Randomisation”.

Den kan køre Windows

Hvis du ønsker det, så kan din Mac faktisk også køre Windows. Du kan vælge at køre Windows sideløbende med OS X eller du kan vælge genstarte din Mac i Windows-tilstand. Det betyder at du kan afvikle alle de programmer, som du plejer at bruge på din Windows PC, og du kan spille de spil, som kun bliver udgivet til PC.

Hvad bliver flyttet?

Det er nemt at flytte alle diner filer og indstillinger fra din Windows PC til din nyindkøbte Mac med OS X Lion. Med ”Windows Migration Assistent” (http://support.apple.com/kb/DL1415) bliver du guidet til hvordan du nemt og bekvemt får alle dine emails, musik, kontakter, bookmarks og meget andet med over på din Mac. Windows Migration Assistent overfører følgende filer for dig:

E-mail: IMAP-og POP-konti fra Outlook, Outlook Express, Windows Mail og Windows Live e-mail-konti bliver overført til OS X’s indbyggede mailprogram Apple Mail. Informationer om læste, svarede, og markerede emails kan dog kun overføres fra Outlook, Outlook Express og Windows Mail.

Kontaktpersoner: Outlook og Outlook Express-kontaktpersoner og Windows kontaktpersoner overføres til OS X’s indbyggede adressebog.

Kalendere: Alle kalendere fra Outlook overføres til iCal, som er OS X’s indbyggede kalenderprogram.

Musik mm.: Hele dit iTunes-bibliotek på din PC, herunder musik, videoer samt programmer og spil til iOS-enheder overføres til iTunes på din Mac.

Personlige filer: Alle filer i dit hjemmebibliotek, herunder musik, billeder, dine filer på skrivebordet, dokumenter, og downloads overføres til hjemmemappen på Mac’en.

Bogmærker: Dine bogmærkesamlinger fra både Internet Explorer, Firefox og Safari bliver overført til Safari på Mac’en. Ydermere bliver din startside taget med over i Safari.

Personlige indstillinger: Sprog- og tidsindstillinger overføres til Mac’en og dit baggrundsbillede på skrivebordet bliver også kopieret over på din Mac så du føler dig hjemme på din nye computer.

Inden du starter overførslen

For at starte overførslen af filer fra din PC til din Mac skal du hente Windows Migration Assistent på http://support.apple.com/kb/DL1415. Inden du starter programmet skal du sikre dig, at du har slået automatiske opdateringer fra på din Windows-PC, da disse kan afbryde overførslen. Ydermere skal du sørge for at både din PC og din Mac er tilsluttet samme netværk – enten kablet eller trådløst. Du skal også være opmærksom på, at der under overførslen oprettes en ny bruger på din Mac med samme brugernavn som du brugte på din windows-PC.

Sådan overfører du dine filer

 1. Når du har installeret overførselsprogrammet skal du starte dette og trykke på fortsæt.
 2. Du skal du starte derefter starte programmet ”Overførselsassistent” på din Mac. Det finder du i Programmer->Hjemmeprogrammer.
 3. Vælg nu ”Fra en anden Mac, pc, Time Machine-sikkerhedskopi eller en anden disk” og tryk på fortsæt
 4. Indtast det aktuelle brugernavn og kodeord på administratorbrugeren på din Mac.
 5. Hernæst vælger du, at du vil overføre oplysninger fra en PC og trykker fortsæt. Alle programmer med undtagelse af ”Overførselsassistenten” skal være afsluttede.
 6. Du skal nu vælge den PC på netværket som du ønsket at overføre data fra og indtaste den talkode, som bliver vist på skærmen på din Mac.
 7. Nu begynder din Mac at indeksere din PC, og vil efter kort tid præsentere dig for en liste over de data, som du kan vælge at overføre fra din PC til din Mac.
 8. Sæt flueben ud for de data, som du ønsker at få overført og klik på fortsæt.
 9. Begge computer vil nu vise en statuslinje, som fortæller dig hvor lang tid der er tilbage af overførslen.
 10. Når overførselen er fuldførst er du klar til at logge på din Mac med det brugernavn, som du plejede at anvende på din Windows-PC. Først gang du logger ind vil du blive bedt om at oprette et nyt password til din nye OS X-bruger.
 11. Alle dine data fra din PC er nu tilgængelige på din Mac og du kan fortsætte dit arbejde hvor du slap på din PC.
Tags:  

5 Responses to Sådan skifter du nemt fra PC til Mac

 1. Henrik KOlsbjerg siger:

  Ja, det er rigtigt at man let kan bruge overførselsassisten til at overføre data fra PC til Mac. Jeg har forsøgt at hente mine gamle mails fra Outlook på PC til Mail på Mac. Selve overførslen gik meget let – og det ser ud til der er blevet oprettet en mappe med de overførte data i – men jeg kan ikke få adgang til mapperne – mapperne er markeret med en rød cirkel med et hvidt minus i (indkørsel forbudt). Hjælp ønskes til at få adgang til omtalte mapper eller til hvoran man får fat i det man overfører ved hjælp af overførselsassistenten.

 2. Bente siger:

  Det virker overhovedet ikke. Har allerede fortrudt, at jeg har smidt 9.000 kr. ud på en mac.

 3. A few things i have seen in terms of laptop or computer memory is that there are features such
  as SDRAM, DDR and so forth, that must match up the requirements of
  the motherboard. If the personal computer’s motherboard is very current and there are no computer OS issues, improving the memory literally will take under a couple of hours. It’s among
  the easiest laptop or computer upgrade procedures one can imagine.
  Thanks for spreading your ideas.

 4. Carole Chris siger:

  Ingen sted fortæller det mg hvor lang tid det vil tage at øverføre filerne. Nu har overføresle af min musik været i gang i en time, og det sker meget lidt på status baren. 0,05% af den er blåt. På pc som der kopiers fra siger den at den er i gang med kopier ……

  • Dollie siger:

   I am not sure about the legality, but I think its certainly unethical to use money taxed from non-resident visitors to provide preschool education. In the state I moved from, hotel motel tax revenue can only be used to promote and enhance a co8;2nity&#mu17ms tourism facilities and/or the hotel/restaurant industry, not for general revenue purposes.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *