Hey B&O, 90’erne ringede. I skal komme hjem nu

Den 2. oktober 2011, i Apple, iPhone, iPod, af Frederik Danvig

BeoSound 8 er jo smuk, B&O. Hvorfor søren svigter I så på halvvejen? Foto: B&O

Jeg havde egentlig lovet mig selv ikke at bruge flere kræfter på jer, B&O. Det gjorde jeg tilbage i 2002, da I lancerede mp3-afspilleren BeoSound 2, der skulle være en iPod-killer.  Men det eneste, den dræbte, var troen på jer.

For den var grinagtig. Lignede en brevpresser, der kunne være fra Rosendahl og designet af Tommy Larsen, ham med 90’er cd-holderen, man havde sine Absolute Music i. Men allerværst var den stenalder-agtige funktionalitet og software. iPod’en og iTunes fra året før kørte cirkler om den både hvad angik design og brugervenlighed.

For første gang havde I lanceret et produkt, man skulle være halvvejs civilingeniør for at bruge. For første gang var I slået på hjemmebane – i brugervenlighed og design. Og hvad var der så tilbage?

Ikke ret meget, skulle det vise sig.

Dengang I var seje

For siden da er det gået ned ad bakke, B&O. Den teknologiske udvikling har taget jer fuldstændigt på sengen.

I ville så gerne være ligesom Apple, B&O. Men den gik ikke. Klik for stor.

I var seje dengang, der rent faktisk var noget at designe. Dengang der var et stort grimt billedrør, som man kunne designe sig af med. Og dengang, der var store cd-afspillere, der i stedet for en sort boks kunne pakkes futuristisk ind.

Den fremtid I før var med til at designe har overhalet jer. Nu er det jer, der lever i fortiden. 90’erne for at være mere præcis.

I har nemlig ikke haft et rigtigt home-run siden de tidlige 90’ere, hvor jeres største design-bedrifter er fra. De smukke MX fjernsyn, den elegante cd-afspiller med de to glaslåger, der lydløst glider til siden, de smukke orgelpibe-højttalere. Designikoner, med rette.

Men de er over 10 år gamle. Alle sammen.

Hvorfor vender jeg så tilbage til jer nu? Fordi jeg rent faktisk tror på, at I har et sidste moonshot, hvis I begynder at indse, at I ikke er så fantastiske, som folkloren beretter og historien fortæller.

Selvforståelsen er jeres værste fjende

”Danish design” har helt mistet sin mojo og lyder i dag nærmest lidt halv-kikset. Ikke så underligt, når sloganets claim to fame er fra møbelklassikernes tid – og så jeres egen flotte indsats i 80-90’erne.

Poul Kjærholms PK22 fra 1956 for Fritz Hansen. Klik for stor.

I dag er sloganet i stedet blevet noget man krampagtigt klamrer sig til, når man ikke har andet godt at sige om sit produkt.

”Designed by Apple in California” har i dag en helt anden vitalitet og friskhed i sig. Apple har vist sig at indfri alle de løfter om både flotte og funktionelle produkter, som I engang selv gav os.

I dag er det Apple, der vinder priser og ender på MoMA i New York eller Centre Pompidou i Paris.

I er blevet sjuskede og ordinære

I dag ligner stort set samtlige jeres produkter noget, der lige så godt kunne være lavet af Samsung. Bevares, Samsung laver fine ting, men de koster til gengæld ikke 40-50.000 kroner.

Sænk jeres priser, så andre end russiske oligarker og den saudiske kongefamilie har råd til en flot højttaler eller et cool tv.

Og koncentrer jer så om at lave produkter, der er brugervenlige. Det var I engang gode til, men hvor brugervenlighed dengang var noget med knapper på en fjernbetjening, så handler det i dag mere om brugerfladen i den software, som kører de digitale produkter.

Problemet er nemlig, at tråden knækker halvvejs for jer. Det kan ikke nytte noget, at man køber et musikanlæg til 100.000, som har fremragende lyd – for det kan I dælme lave  – men som har en horribel betjening, fordi menuerne i jeres musik-system er helt umulige at finde rundt i. Så svigter I det løfte, I gav brugeren om en fuldendt og gennemført brugeroplevelse, på halvvejen.

Designed by Apple in California

Lige nu sker alt indenfor software og brugerflade-design i Silicon Valley. Det fandt Nokia ud af på den hårde måde. Etablér en udviklingsafdeling i Palo Alto. Eller lav i det mindste en permanent efterretningstjeneste derovre, så I kan holde jer orienteret. For i dag kan andenklasses software smadre et førsteklasses produkt.

Flot højttaler B&O, men hvorfor skal jeg afgive min iPhone for at høre musik på den? Klik for stor.

”The devil is in the detail”, og det gælder i særlig grad, når konkurrenterne tæller nogle som Apple, der i den grad er detalje-freaks grænsende til det vanvittige. Men det er det, der virker.

Senest har I lanceret iPod højttaler-dock’en Beosound 8, som egentlig er skideflot. Og den er endda tæt på at være prissat fornuftigt. Stadig i den pebrede ende – og også for pebret – men det går den rette vej.

Men hvorfor søren SKAL iPod, iPhone eller iPad’en være koblet til dock’en for at spille? Man har jo tit sin telefon på sig, eller sidder med iPad’en i sofaen. Men man skal da kunne høre musik alligevel. Så hvorfor søren undlade at smide Apples AirPlay-teknologi i den? Så kunne man sende sin musik trådløst over i højttaleren helt uden at skulle deponere sin iGadget. Smart, ikke? Desuden er docken faktisk flottest uden noget i.

Som sagt: Det kan virke som en mindre detalje, men det er netop detaljerne, der tæller, når man er på et marked, hvor man gerne vil tage høje priser for sine produkter. Så kan det ikke nytte, man fejler på halvvejen.

Kom nu, B&O. Fiks det. Og vis, at jeg tager fejl. At I ikke er på vej i historiebøgerne.

90’erne er nemlig i røret, B&O. Tager I den eller løber I for livet?

Én besvarelse til Hey B&O, 90’erne ringede. I skal komme hjem nu

  1. Kent Husted siger:

    Tak for fornøjelig læsning. Jeg har selv haft en beosound 8 som mit første b og o produkt nogensinde. Og med mindre de snart kommer og af deres efterhånden lange vinterhi, så er bussen bare kørt. Jeg solgte mit beosound 8 og er henrykt over at være kommet af med det. Det er netop detaljerne, som mangler. Og i dette tilfælde helt klart AirPlay….desuden var jeg heller ikke synderlig imponeret over lyden. Når jeg satte vores iPod touch i docken, kom der nogen gange udfald hver gang fruen fik en meddelse fra wordfeud…pisse træls og helt vildt amatøragtigt at docken skal afspille alle lyde fra iPod touch… Min rige moster har desuden et kæmpe hus med indbygget b og o overalt, men ingen fra hele familien kan finde ud af af det. Hvorfor? Fordi skidtet kun fungerer envejs og er så indviklet. Prøv at give et 2 årigt barn en Remote fra b og o og så en iPad…..eller en touch. B og o skal virkelig tage sig sammen og et muligt samarbejde med Apple hilser jeg mere end velkommen. Det kan være b og O’s redning. Shit hvor er jeg skuffet…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *