Pas på Apple: Nu vil Facebook dræbe iTunes

Den 22. september 2011, i Apple, iPod, af Frederik Danvig

Står det til Facebook er iTunes snart en saga blot.

Facebook kommer stadig tættere på verdensdominans. Er man i tvivl skal man bare kigge på statistikken: 800 millioner aktive brugere. Her til aften tog det sociale netværk endnu et stort skridt. Nu går Facebook direkte efter Apples strube.

Tidligere i aftes gik Facebooks grundlægger og topchef Mark Zuckerberg på scenen til firmaets årlige udviklerkonference i San Francisco, hvor han præsenterede flere nyheder til det sociale netværk.

Blandt de nye features var et markant re-design af profilsiden og endnu flere måder at fortælle vennerne om, hvad man ‘liker’.

Men det mest interessante set med Apple-briller var en ny, super-tæt integration med den svenske musiktjeneste Spotify, der er spået til at blive the next big thing. Den nye, lovlige Napster.

Facebook stikker dolk i hjertet på Apple

Apples musik-netværk Ping fik aldrig succes - primært fordi Apple ikke fik lov til koble sig på Facebooks brugere.

Den udvikling er livsfarlig for Apple.

For det første er Spotifys mission og klare formål at erstatte iTunes-programmet. Det er i sig selv alvorligt nok for Apple.

For det andet vil Spotify også overfløddiggøre iTunes Music Store, fordi brugerne i stedet streamer al musikken i stedet for at købe det i downloads. Det er endnu mere alvorligt, fordi Apples iTunes-musikbutik leverer indtjening til Apple og indhold til iPods, iPhones og iPads.

Ping er død, længe leve Spotify+Facebook

Men mest alvorligt er, at Spotify + Facebook gør musikken social. Nu bliver musik-oplevelsen alt det, som Apple håbede at komme Facebook i forkøbet med, da Apple lancerede Ping – det mislykkede sociale musiknetværk, som stort set ingen bruger, fordi det ikke snakker sammen med Facebook.

Nu bliver Spotify i stedet blæst ud til Facebooks mange hundrede millioner af brugere, som kan dele musiksmag med hinanden, lytte til hinandens musik – og i sidste ende købe musikken. Med andre ord:  alt det, som Apple håbede iTunes Ping ville gøre.

Med aftenens lancering giver Facebook Apple en kæberasler af dimensioner.

Godt at Apple snart kan sole sig i iPhone 5-lanceringen. Der er behov for gode vibes efter aftenens afklapsning, der må få det til at synge godt og grundigt i hovederne på Apples topchefer.

Følg skribenten på Twitter.

Tags:  

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *