Her er Steve Jobs’ magtfulde inderkreds

Den 18. januar 2011, i Apple, af Frederik Danvig

Apple udvider konstant imperiet med nye butikker. En af dem, der sørger for, at det sker, er Jobs' nære medarbejder Ron Johnson, Senior Vice President of Retail. Her er det en Apple Store i Shanghai, Kina.

Selvom Apples CEO Steve Jobs suverænt tegner firmaet udadtil, er der en hel stribe stærke topfolk lige bag ham. Nogle af dem træder sandsynligvis ud af skyggen og mere frem i rampelyset, nu hvor Steve Jobs er sygemeldt fra Apple på ubestemt tid. Læs her, hvem de vigtigste er.

Phil Schiller, Senior Vice President of Worldwide Product Marketing

Phil Schiller, ansvarlig for produktlanceringer og marketing.

Som øverste marketingansvarlig er Phil Schiller oftest set som Steve Jobs lettere komiske Steve Sanders-agtige side-kick, når han til Apples keynotes går på scenen og præsenterer nye produkter som stand-in for Steve selv.

Hans typiske lune og easy-going-facon må man imidlertid ikke tage fejl af. Han er manden, der sidder med et af de sidste ord, når den altafgørende strategi lægges for Apples altid hemmelighedsfulde og stort anlagte produkt-lanceringer.

Jonathan Ive,  Senior Vice President  Industrial Design

Den britisk-fødte chefdesigner Jonathan Ive – eller Jony, som han oftest kaldes i Apple – er om nogen manden, der kan tilskrives æren for Apples genfødsel som designbrand.

Jonathan Ive er manden bag designet på Apples produkter.

Jobs hyrede selv Ive som noget af det første, da han selv kom tilbage som CEO i 1997. Makkerparret udtænkte den første iMac – den ikoniske blå-gennemsigtige computer, der for alvor sparkede Apple ind på alverdens nethinder, der kom året efter.

Siden har Jonathan Ive stået bag så markante produkt-hits som iPod, iPhone og nu også iPad. For slet ikke at nævne Apples oprindelige kerneprodukt, Mac’en, der under Ives design-ledelse har budt på produkter som unibody MacBook’en og de tynde fladskærms-iMacs.

Ron Johnson, Senior Vice President of Retail

Ron Johnson styrer Apples kæmpe butiksimperium.

Selvom Ron Johnson kun yderst sjældent selv er i rampelyset, kan hans betydning for Apple ikke undervurderes.  Som øverstbefalende for Apples butiksimperium er han nemlig ansvarlig for de over 300 Apple Stores, der er åbnet til dato i fortrinsvis USA – men med enkelte afstikkere til high street-adresser i fx London, Paris og Milano.

Steve Jobs hyrede personligt Johnson i 2000 fra den amerikanske kæmpekæde Target.  Året efter åbnede den første Apple Store. I dag besøger 170 millioner mennesker butikkerne årligt.

Tim Cook, Chief Operating Officer

Tim Cook, ansvarlig for den daglige ledelse under Steve Jobs' sygefravær.

Den daglige ledelse af Apple står COO Tim Cook for. Han kom til Apple i 1998, hvor Apple var på randen af konkurs. Her fik han sat skik på et sejlende og ineffektivt lager- og produktionsmaskineri, der tappede Apple for ressourcer. Hvor Steve Jobs er kendt for sit næsten maniske forhold til produkt- og design-detaljer, er Tim Cook nidkært opmærksom på detaljerne i den gigantiske produktionsfødekæde, der til sidst ender i et produkt ude på butikshylderne. En evne, der har givet bundsolide regnskaber og været med til at sende Apples aktiekurs på himmelflugt, så firmaet i dag er et af verdens allermest værdifulde.

Tim Cook har tidligere været hos både Compaq og IBM. Han sidder desuden i bestyrelsen for sportsgiganten Nike.

6 Responses to Her er Steve Jobs’ magtfulde inderkreds

  1. […] Cook er kendt som manden, der utrætteligt har arbejdet bag kulisserne og i motorrummet for at sikre, at Apples produkter blev produceret i ordentlig kvalitet, til rette […]

  2. […] kan læse om Apple-cheferne her. If you enjoyed this article, please consider sharing it! […]

  3. […] har simpelthen brug for at vise, at Steve Jobs ikke alene tegnede Apple. At de andre topfolk godt kan på egen […]

    • Susie siger:

      – “Artest reacted like someone who was going through some sort of a frenzied blackout with no recollection of what he did or who was involved or why he did it. They were busy trying to talk him down when he was all squared up to go at it with Ibaka. That’s the same scary stuff as the melee in the stands fighting with a fa#;&#8221.—————&n8212;————Yes indeed. It does seem possible that Ron had a psychotic break on both occasions. I wish I bookmarked a recent recollection by some people present at the Chicago/Indy fracas. Artest sounded disassociated then, too. Chilling stuff.

  4. […] Det kan godt være, at den nye Apple-topchef Tim Cook gennem mange år var Steve Jobs’ højre hånd som næstkommanderende og ansvarlig for driften af Apple, men på et mere personligt plan var Jobs langt nærmere sin chefdesigner, Jonathan Ive. […]

  5. […] i sine projekter, så det virker kun naturligt, at Steve Jobs og Apples chefdesigner, briten Jonathan Ive, valgte den kendte high-tech tegnestue til at varetage det vigtigste og største byggeri i Apples […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *