Tip: Brug quick look i Åbn/Gem dialogbokse

Den 3. juli 2008, i Ikke kategoriseret, af jkleis

Har du nogle gange undret dig om det lige er den fil som du vil åbne eller overskrive  når du står i åbn/gem dialogen?

Ja, så er det jo altid praktisk at kunne vise filen før man vælger at overskrive eller åbne den – men selvom det ville være rigtig praktisk fungerer Quicklook ikke her.

Her har Apple lavet en droplet der kan hjælpe dig – den kan downloades sammen med en Quick view skuffe nederst på Apples quickview applescript side, hvor der også er informationer om hvordan de bruges. Der er  to plugins i det downloade zip-arkiv og de kan så trækkes over i dock’en eller i toppen af dit finder vindue (i finder er det selvfølgelig smartere bare at trykke space for at vise filen) Det ene plug’in er quick look droplet – og det er mest praktisk at det findes i dock’en – mens det andet kaldes quick viewer.

Quick view – en midlertidig quick look skuffe:
Quick view er en slags lagringsskuffe for filer man gerne vil se senere. Hvis man trækker filer over på ikonet, bliver man spurgt om man vil se de nuværende filer – eller om man vil erstatte de filer man har i skuffen. Hvis man blot trykker på ikonet bliver de nuværende filer i skuffen vist. Det kan være rigtigt praktisk hvis man gerne vil have et par dokumenter/billeder let tilgængelige til hurtig visning i dock’en – f.eks dokumenter/bilag man lige skal bruge. Hvis man trykker view-current åbner Quick view et Finder vindue med de midlertidige filer der ligger i mappen. Finder vinduet kan bruges hvis man vil redigere hvad der bliver vist i Quick view skuffen – da man så kan kopiere nye filer derover samt slette eksisterende filer. For mig virker det dog lidt besværligt at kopiere filer (alt+drag, eller Cmd+C og så Cmd+V), så jeg undrer mig over hvorfor der ikke er mulighed for at vælge at lægge filer til i arkivet når de trækkes over. Men da det er Applescript, og man kan redigere i kildekoden  burde det være muligt at foretage denne ændring selv – så kunne Quick view faktisk gå hen at blive praktisk.

Quick look droplet – få et quick look at dine filer i åbn/gem dialogen:
Quick look droplet, er det der hjælper dig i åbn dialog boksen. Bare træk ikonet ned i Dock’en og så snart du trækker en fil eller en gruppe af filer over på ikonet – så åbner quicklook op og viser de pågældende filer. Hvis man er til træk/og slip, ja så er denne løsning god.

En tastaturløsning:
Ovenstående løsning fungerer kun i åbn dialogen. I gem dialogen er filerne grå og dermed  “beskyttede” mod at blive trukket rundt med. Min foretrukne løsning er en tastaturløsning og fungerer både i åbn/gem dialogboksen. En tastaturløsning kræver selvfølgelig at en bid af ens sparsomme hukommelse – til gengæld bliver man generelt mere effektiv og genvejene fungerer på hele mac-systemet. Så jeg donerer gladeligt en del af min smuldrende hukommelse til  en smutvej eller to.

Så i åbn/gem dialogen bruger jeg Cmd+R (viser kataloget i Finder) – og så mellemrum og man kan se filen. Escape – og ens quick look lukker igen, hvorefter Cmd+W lukker så de åbnede finder vindue igen, og man er tilbage til sin Åbn/gem dialogboks. Ja, det synes jeg er en smart måde at gøre det på. Men det ville selvfølgelig være endnu smartere hvis apple implementerede quicklook i dialogboksen.

Det oprindelige hint til hvor man kan finde Quick look droplet samt Quick view – blev igen igen fundet på Mac OS X hints – og hintet kan findes her


Tags:  

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *