Automator

Den 1. april 2008, i Apple, af jkleis

En gang i mellem finder man en hjemmeside med gode opskrifter eller tips, enten til mac eller mad. Og hvis det er en god hjemmeside besøger man den flere gange, og opskrifterne kommer rullende ind – men sædvanligvis kan man aldrig være sikker på at man kan finde opskriften/tipset igen når man nu har brug for det. Eller man vil hellere læse sine favorit blogs når man er på togtur.

Nu kan man selvfølgelig gemme sine hjemmesider – men man får så undermapper med grafik etc. hvilket jeg ikke selv synes er så praktisk. Så i stedet gemmer jeg dem som PDF filer – så jeg trykker æble P, og så gem som  PDF. Men som med alt andet, glemmer jeg ofte hvor jeg har gemt mine filer – og de har det med at blive skrevet i forskellige biblioteker alt efter hvilket humør jeg er i. Men så fandt jeg ud af at man kan lave sit eget udskriv PDF plugin vha. automator – og det kan hjælpe en med at holde styr på hvor man gemmer sine filer! I Automator har man f.eks.  mulighed for at konvertere sine PDF-filer til tekst, så man evt. kan finde tags som man vil sortere efter. Men den løsning jeg her vil beskrive, gemmer ens PDF filer alt efter hvilken hjemmeside de er fundet på. Så hvis man er på macosxhints.com, så vil de blive gemt i Dokumenter/PDF/MAC/OSX hints eller hvis man er på MacSiden så ender de i Macsiden underbiblioteket. Hvis siden ikke er kendt, ender de så endelig i MISC underbiblioteket.

Min løsning involverer lidt Applescript, og en shell script løsning (da jeg ikke er stærk nok i Applescript til at få det til at fungere her). Så her kommer min løsning:

PDF ordner – en opskrift
I Automator, hiv et Start Apple script, fra hjælpeprogrammer over i aktionsruden. Mit Apple script, er utroligt simpelt selvom jeg måtte brugte en del tid på at få det til at fungere (Det vil automatisk blive rykket ind i Apples script menu).

on run {input, parameters}
set theSource to POSIX path of input

set doca to “/Users/kleis/Documents/PDF/”
set outfolder to doca & “MISC”
if theSource contains “/MacWorld” then
set outfolder to doca & “Mac/MacWorld”
end if
if theSource contains “/MacSiden” then
set outfolder to doca & “Mac/Macsiden”
end if
if theSource contains “/macosxhints” then
set outfolder to doca & “Mac/OSX hints”
end if
return {theSource, outfolder}
end run

Den generede PDF-fil kommer som input -, og man får en path til den midlertidige fil vha kommandoen

set theSource to POSIX path of input.

Nu sætter jeg standard folderen hvor mine PDF-filer skal gemmes til at være “/Users/kleis/Documents/PDF/”, og at den folder som jeg vil kopiere til hvis dens filnavn ikke bliver genkendt.

Nu begynder forsøget på at genkende hvor hjemmesiden kommer fra. Filen gemmes af PDF-generatoren i et midlertidigt katalog, og har typisk et navn som …/TMP/0402/Macworld | Apple, Mac, iPod and iPhone News, Reviews, Help and Tips.pdf hvis den f.eks. stammer
fra MacWorld.com. Det vi er interesseret er selvfølgelig Macworld | …., (Filnavnets titel er den samme som står i toppen af ens internetviservindue). Så hvis siden indeholder /MacWorld, så skal den i  Mac/MacWorld kataloget. Hvis man vil have andre muligheder lægger man dem bare til listen.

Flyt filen – en terminal løsning
Nu mangler vi bare at flytte filen, men ovenstående Applescript gør intet ved ens PDF filer. Det returnerer bare navnet på filen som skal flyttes, og hvortil den skal flyttes. Flytningen kunne også skrives i Applescript, men her brugte jeg den lette løsning, og brugte det jeg kendte til, nemlig terminalkomandoer. Disse kan også eksekveres i Applescriptet, men pga. den noget kringlede notation er det bedre at indføre det i et særksilt kør Start Shell-instruks, som også findes i Automators hjælpeprogrammer. Her skal man huske at videreføre input som argumenter, og derefter skrive denne noget kringlede kommando.
echo  “\””$1″\”” ” \””$2″\””| xargs mv

Hele forløbet ser ud som følger:

Gem som tilbehør:
Nu mangler man bare at gemme det som tilbehør – (Æble Alt S). Vælg et filnavn, f.eks. PDF ordner, derefter vælge tilbehør til: Arbejdsgang ved udskrivning.

(Din arbejdsgang bliver gemt i Bibliotek/PDF services)

Det var så det, nu kan man når man vælger udskriv som PDF, vælge at bruge ens PDF ordner, der så automatisk ordner ens PDF filer for en.

Gør din PDF ordner lettere tilgængeligt
Det bliver lettere irriterede i længden at først skulle bruge Æble P, og derefter vælge ens PDF ordner i listen. Nu er det heldigvis sådan at Apple tilbyder at lave genveje til en vilkårlig menukommando. Så tryk Æble P, og lad udskrivningsvinduet være åbnet mens du stater system indstillinger, og Tastatur og mus:Tastatur genveje. Her kan du trykke på +, for at tilføje en genvej. Denne genvej skal svare til menunavnent der står under PDF-menuen. Så i mit tilfældet hedder scriptet PDF ordner2, så kan jeg ikke nøjes med at skrive PDF ordner. Nu kan man så vælge en taste kommando, jeg har valgt Æble Skift P – for at gemme min PDF fil med PDF ordneren, sådan at indstillingsmenuen ser ud som:

Nu afslutter man sit PDF udskrivningsvindue, og starter det igen med Æble P. Man kan nu bruge Æble Shift P, for at ordne sin PDF udskrivningen – hvis man har glemt genvejen står den også i menuen, som man kan se i nedenstående sekvens.

Så ja, Applescript med Automator given en unik mulighed for at lave ens arbejdsgange om på sin Mac!


Tags:  

Én besvarelse til Automator

  1. […] Automator – få styr på din PDF udskrifter apr […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *