Automator – en lille introduktion

Den 21. marts 2008, i Apple, Mac OS, af jkleis

Automator - en lille introduktionAutomator er et af de værktøj til at automatisere forskellige opgaver, på f.eks. filer uden at man behøver at programmere! Det lyder helt vildt smart – men hvorfor er der så så få der bruger det? Selv har åbnet det et par gange – men har aldrig rigtig fået taget mig sammen til at bruge det i praksis. Så jeg besluttede mig for at kigge det lidt nærmere efter for at se om det egentlig kan bruges til noget.

Min konklusion på ovenstående er – at Automator er rigtig brugbart til enkle ting, f.eks. omdøbe filer, tilføje spotlight kommentarer, konvertere billeder – altsammen uden at kunne programmere. Hvis man vil lave mere avancerede ting, finder man hurtig ud af at er kun er et antal begrænsede værktøjer til rådighed. Det er her man vil begynde at lave  Applescript (et andet værktøj som jeg også kun har sporadisk kendskab til). Her synes jeg dog at Automator faktisk gør det sværere at få noget til at fungere – og man får lyst til at gøre alting direkte i applescript, terminal eller finder – men måske er det blot min manglende erfaring der gør sig gældende her.

Men først til et par simple eksempler der viser hvad man rent faktisk kan bruge Automator til. Man starter Automator enten fra program menuen, eller ved at skrive automator i spotlight.

Man bliver nu præsenteret for muligheden for at starte et projekt – derefter er skærmen delt i to. Et felt med handlinger og variabler – og et felt hvor man kan trække sine handlinger/variable over i.

Automator vindue

Så lad os prøve at strikke et et par simple handlingsforløb sammen, som  automator mere eller mindre er konstrueret til at håndtere, f.eks. at arbejde med ens billefiler.

Her kan man ændre format, skalere eller sætte effekter på, og endelig samle i et pdf album. Alt sammen noget der kan være nyttigt engang imellem.

Hent dine billed filer

Det første der skal gøres er at finde ud af hvilke billedfiler man vil håndtere:
I Arkiver og mapper, finder man to gode muligheder:
1) Hent valgte finder emner – som giver de elementer som du allerede har valgt i Finder
2) Bed om Finderemner – Som giver en menu hvor du kan vælge dine elementer. Husk at vælge Tillad flere valg – og derudover kan man vælge et start bibliotek.
I Fotografier kan man f.eks. finde Bed om fotografier – som starter en dialog hvor man kan vælge  billedelementer fra ens iPhoto mappe.
Check din filtype

Ovenstående returnerer filer til det næste element du trækkes over i eksekveringsafsnittet – dette kunne f.eks. være et billedhåndterings element. Men før de trækkes over i et sådant element er det rart at sikre sig at der er tale om et billed element  man har valgt i Finderen.
Dette gøres ved:

Arkiver og mapper : Filtrer Finderemner, hvor man  f.eks. kan filtrere på jpeg filer etc., der så sender de filtrede elementer (i dette tilfælde jpg filer) videre til det næste element.
Filtrer elementer

Arbejd med dine billedfiler

I “Fotografi” sektionen har du nu mulighed for at gøre en masse med dine returnerede billedelementer. Fælles for de fleste af mulighederne er at de laver om på dine billeder – f.eks. ved skalere billeder. Her vil Automator selv foreslå at kopiere dine emner ind i en ny mappe. Du skal selv specificere hvilken mappe det er – du kan f.eks. lave en “redigerede billeder” på skrivebordet – og vælge denne som kopimappe.

Derefter har du en hel del billedredigeringsmuligheder – og for at nævne et par stykker:
Skaler billeder, beskær billeder, skift type på billede,
definer ramme til billeder, Anvend Quartz Composition-filer på billede.

Alle disse kan selvfølgelig bruges i forlængelse af hinanden, så du kan gøre alle dine billeder gule med Sepia i Quartz, derefter beskære dem til et bestemt format, og med skift type gemme dine billeder i PNG format.

Ændre indstillinger underkørsel

Umiddelbart kan det godt se ud som om man skal vælge hvad man vil gøre med billederne før ens skript kører – og det er ikke specielt smart hvis man f.eks. vil vælge formatet på ens billeder til 320X200 nogle gange og 640×480 andre gange. Man har selvfølgelig mulighed for at lave hjemmestrikkede dialoger undervejs – men det enkleste er at i indstillinger (i den nederste grå bjælke i hvert automator element), at vælge Vis denne handling når arbejdsgang afvikles. Så kommer automator dialogen frem når skriptet kører, og man kan f.eks. vælge ens Quartz script til at gøre ens billeder sort hvide.
Ændre indstillinger under kørsel

Andre muligheder

Der er selvfølgelig også et væld af andre muligheder, f.eks. åbne URL’s i Safari, gemme hjemmesider fra Safari, “tilføje spotlight kommentarer til finderemner!” hvor man kan redigere flere filer på en gang.

Få dine script frem i Finder
Man kan nu gemme sit Automator script – men kan ydermere vælge at gemme det som tilknytning til andre programmer. F.eks. ens Finder. Hvis du gerne vil dette, så tryk alt æble S, for at gemme som tilbehør. Her kan man f.eks. vælge finder og derefter et filnavn.

Gå nu ud i Finder og kontrol klik, vælg mere og derefter Automator – og din arbejdsgang er lige til at starte. Alternativt kan man gemme den som normalt og trække den op i Finder menulinien. Så er den lige til at trykke på. Man kan også starte sine automator aktion direkte fra  Quicksilver, hvilket gør det endnu hurtigere.

Et fuldstændigt forløb kan f.eks. se ud som følger.
Forløb
Jeg vil vende tilbage med et par eksempler mere – en lille teaser, så kan det f.eks. være rart at gemme sine hjemmesider som PDF fil – men man kan vha. automator og applescrip gøre sådan at når man er på en hjemmeside, kan vælge udskriv PDF, og derunder PDF ordner. Så vil ens PDF filer blive sorteret – dvs. hints fra mac osx hints vil komme ind i et bibliotek og artikler fra macsiden vil komme ind i et andet. De resterende vil blive lagt i et MISC bibliotek.

Tags:  

5 Responses to Automator – en lille introduktion

  1. Igen en superfed artikel Jesper! Jeg skal vidst ha' set lidt nærmere på det Automator halløj 🙂

  2. Klaus T. siger:

    Enig med Jacob, fed artikel – godt arbejde Jesper!! 🙂 Har også selv kun brugt Automator ganske få gange, men der er da nogle ting den er ret smart til.

  3. […] Hmmm, nu kan man så sidde og skrive alle titlerne om – Gaab. Man kan selvfølgelig også tage en tur på internettet – hvor man f.eks. kan finde Renamer 4 mac men man kan også bruge omdøbingsomgaven som en anledning til at gøre Automator til din ven. For Apple har allerede lavet mulighed for at omdøbe sine filer vha. Automator. Hvis du vil starte med en blød introduktion til Automator, så se Automator – en lille introduktion […]

  4. […] Automator – en lille introduktion […]

  5. […] For Apple har allerede lavet mulighed for at omdøbe sine filer vha. Automator. Hvis du vil starte med en blød introduktion til Automator, så se Automator – en lille introduktion […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *