Dus med Spotlight

Den 12. marts 2008, i Mac OS, af jkleis

Dus med Spotlight

Kan du finde rundt på din mac?

Ja,  selvfølgelig kan du da det, du har oprettet mapper med private papirer, opskrifter, arbejde, fotografier og alt hvad man kan tænke sig – og selvfølgelig med et simpelt og smart system der gør det let for dig at finde alt hvad du behøver. Du har sikkert allerede farvet dine mapper med forskellige kategorier, og hvis jeg spørger dig hvor op budgettet fra i forfjords, så ved du præcis hvor det er. Jamen, så er du ligeså effektiv som spotlight

 Spotlight er et eminent værktøj hvis man ikke liige kan huske hvor man nu har lagt et dokument, selvom man nu havde denne der ordnede struktur. De fleste har sikkert allerede brugt spotlight – skriv et emne i højre hjørne af skærmen, eller tryk Æble-mellemrum og spotlight popper op – rede til at hjælpe.

Så skriver du “skat”, og vupti dukker alle skattepapirer frem, regneark med budgetter, men også de små digte som du havde gemt i et dokument og alle de skjulte kærestebreve i mailen som du ikke lige ville have til at dukke op!

 

Spotlight er smart – og i Leopard er den rigtig anvendlig, især hvis man lærer at bruge den, så jeg vil give et par fif der sikkert kan hjælpe hvis man lige skal finde et skatte dokument fra 2006, der ikke indeholder kærestebreve.

Logiske operationer 

Spotlight giver i Leopard mulighed for logiske operationer – dvs. hvis du gerne vil have dine skattepapirer med budgetter frem, skriver du:
> skat AND budget
Nu kunne det være at du kun ville have dokumenter frem, og at det skulle være både skat eller budgetter
> (skat OR budget) AND type:dokument
hvilket fortæller spotlight at den typen skal være dokument (doc, pdf,..) OG vi vil have både skat ELLER budget.

Hvornår var det nu det var? 

Men hvis du nu kan huske at engang i efterårsferien da lavede jeg jo et dokument, så er det ganske smart at kunne specificere et bestemt tidsinterval for søgningen – her kan man kombinere
type:dokument AND: med
dato:”i dag” (date:today)
dato:”i går” (date:yesterday)
dato:”denne uge” (date:”this week”)
dato:”denne måned” (date:”this month”)
dato:”dette år” (date:”this year”)
Hvilket er rigtig anvendeligt hvis man lige skulle se hvad man egentlig var igang med igår. Den engelske oversættelse fungerer ikke nødvendigvis i spotlight i din menu eller åbn/gem dialog etc – men den er den eneste der fungerer i terminalen – hvis du er den type (se. evt. de mere tekniske detaljer). 

Der er også muligheder for fremtidige søgninger, der fks. gælder aftaler i ens kalender.
> dato:”i morgen” (date:tomorrow)
> dato:”næste uge” (date:next week)
derudover kan man finde filer efter nytår med:
> dato: >01/01/08
eller før nytår med
>dato:<01/01/08
eller alle ens dokumenter i mellem jul og nytår
> dato:24/12/07-31/12-07 AND kind:document
Og endelig ens arbejdsdokumenter fra juleaftensdag
> dato:24/12/07 AND kind:document AND julemand AND gaver!

Ovenstående synes jeg er eminente hjælpeværktøjer, og en del lettere og mere fleksibelt at bruge end smartfolders.

Grafiske søgninger

Måske synes du at ovenstående er noget besværligt – hvorfor ikke bare bruge Apples Finder. Det er en smagsag, men du har fuldstændig ret – man kan bruge Finderen og f.eks. skrive sit søgeord, og straks bliver man præsenteret  for en mulighed for at indskrænke sin søgning ved at trykke på (+) ikonent. Her kan man tillægge f.eks. før dato og hvilke typer man ønsker at søge efter. Ved første øjekast virker det som om man kun kan tilføje (+)=AND i sine søgninger her – men faktisk kan man  hvis man trykker sin option/alt taste nede, få nogle prikker frem (…). Disse prikker giver mulighed for at have OR/Eller med i sine søgninger – hvilket er rigtig smart. Dette virker også i en åbn/og gem dialog, hvor man får samme muligheder. (TIP, man kan altid gøre mere med sin mac hvis man trykker f.eks alt, ctrl eller æble tasten nede – så prøv dig altid frem med dem for nye muligheder)

Gem din søgning:

Hvis du har lavet en grafisk søgning, f.eks. i finder og du bruger den tit – så kan du gemme den. Den vil så automatisk komme frem i Finderens søgemuligheder i venstre side. Dette er en dejlig ting, da du f.eks.kan have de seneste og mest vigtige (røde) dokumenter. Tryk på ikonet og vupti de kommer frem.

Få din gemte søgning frem i Åbn/luk dialogen

Hvis du allerede har lavet en gemt søgning, vil du sikkert bemærke at den findes i Finder vinduet til venstre under søgninger. Men den findes ikke i åb/gem dialogboksen, selvom alle de andre emner for finderen findes der (f.eks fotografier, videoer og ikke mindst DINE FAVORITSTEDER). Favoritstederne er tricket, find dine gemte søgninger under bibliotek (tryk på dit Macintosh harddisk symbol først) og gemte søgninger – og træk nu de gemte søgninger som du er interesseret i ind i dine favoritsteder – og nu dukker de også op i Åbn/gem dialogen!

Det var vist alt jeg havde at sige for denne gang – der er et par tekniske detaljer for de mere nørdede – og jeg kunne også komme med et par detaljer om hvordan jeg synes at Apple kunne have gjort det bedre – men jeg håber mest af alt at der er et par fif som andre kan bruge til at få mere ud af deres mac!

Tekniske detaljer for dem der kan lide terminaler og sådan:

I mdfind fungerer kun den engelske version af datoer – men i spotlight er det lidt hip som hap om den engelske version fungerer. Hvis man i terminalen skriver:
mdfind -interpret dato:”i morgen”
får man ingenting. Denne bruger nemlig den engelske version. -interpret tagget betyder at man bruger spotlight fortolkeren – ellers skal man bruge den kringelede notation, fks:
mdfind mdfind kMDItemFSName=KAT
Dog har mdfind/spotlights fortolkeren ikke en oversættelse for alle de elementer man kan finde med
mdls “filnavn”

Tags:  

16 Responses to Dus med Spotlight

  1. Er du gal en gennemført artikel – thumbs up, Jesper!

  2. Lars Dahl siger:

    Og jeg som troede jeg havde ret godt styr på OS X 🙂 Fedt at lære noget nyt, og især når det er noget så brugbart som dette!

    -Lars

  3. Hej Jesper

    Tak for alle guldkornene en rigtig god artikkel – en del kendte jeg, men de kom jo i stride strømme fra dig 🙂

    Her er lige et par du ikke nævnte ekstra:

    søgeord +ord -ord (med + og minus foran et ord) som i en Google søgning virker også fint til at focuserer på det rigtige svar.

    Den langhårede afd. med UNIX – er nok ikke for alle os almindelige dødelige 🙂

    Flemming

  4. jkleis siger:

    Tak for den positive kritik!

    Jeg blev dog lidt overrasket over hvordan nyhedsskrivningen foregår. Det tog lidt tid før jeg fandt ud af at jeg skulle gå ind i kontrolpanel og oprette et emne – det lykkedes dog.

    Jeg skrev så det meste af indlægget og skulle lige undersøge om alting virkelig forholdt sig som jeg havde skrevet mod åbn/gem dialogen – så jeg åbnede åbn/gem dialogen i firefox beta 4, og forsøgte. Så døde firefox – dammn!!!

    Jeg genåbende firefox, og den tilbød at genstarte min tabs – og mit skrevne indlæg kom frem igen (måske er det også noget wordpress hjælper med), men intet var forsvundet fra mit indlæg! Her var jeg en smule taknemmelig.

    Derefter prøvede jeg at publicere det – og var forvirret over at det ikke kom direkte til nyhedssektionen (måske en beskrivende popop at artiklen er sendt til moderator, der ser den igennem inden den kommer som nyhed – ville hjælpe lidt her).

    Da artiklen endelig kommer frem, opdager jeg, at den ikke længere bare er tekst, men nogle smarte gutter har lag et stort spotlight ikon op (et jeg ikke lige kunne finde), og sat det fint op. Allletiders tiltag må jeg sige!

  5. jkleis siger:

    Lidt flere nørdede tekniske detaljer – hvis man gerne vil bruge mdfind:

    mdfind har også muligheden for kun at søge i et katalog med

    mdfind -onlyin . -interpret 'date:“this week“ AND kind:python'

    eller

    mdfind -onlyin . -interpret 'date:“this week“ AND kind:image'

    finder alle de python filer/billeder man har lavet i denne uge, i de underliggende kataloger.

    mdfind supporterer også mdfind -s Test

    og den vil så køre Test.Savedsearch i SavedSearch kataloget. Desvære virker det ikke somom man kan indskrænke sin søgning yderligere – heller ikke med -interpret optionen der virker til at modarbejde den måde apple har valgt at implementere de smarte søgninger på.

    Med hensyn til nøgleord/danske oversættelse af nøgleord, kan man finde de fleste i

    /System/Library/Frameworks/CoreServices.framework/Frameworks/Metadata.framework/Resources/

    hvor der findes en for en dansk ordbog, samt en for den engelske: I

    MDPredicateKeywords.plist

    kan man fks. se oversættelsen af tomorrow til i morgen.

    I schema.strings får man en samlet oversigt over mulige søgeord, ala name=kMDItemFSName – hvilket er temmelig brugbart!

    Der kunne være rart hvis der havde været mulighed for at tilføje nye – men dette er desværre gjort noget besværligt.

    // Hvordan finder man systemfiler:

    Systemfiler er som standard ikke medtaget i spotlight søgninger (i leopard), da man for standardbrugeren får en masse data man ikke er interesseret i.

    Det skulle dog virke at skrive:

    type:“system fil“ (kind:“system files“)

    hvis der ikke kommer noget op, kan det være fordi fks. ens system bibliotek ikke er indekseret – det kan ændres med mdiport:

    mdimport -f /System

    dette fungererer også hvis man vil importerer andre metadata fra mapper der ikke bliver indekseret.

    Mange gange vil gerne lave backup – men man er ikke interesseret i at se de backuppede versioner i spotlight (specielt da man let finder en gammel version)

    Hvis man har et backup directory, fks. ~/Backup, gør følgende kommando at kataloget ikke bliver indekseret.

    sudo mdutil -i off ~/Backup

    Man kan selvfølgelig slå det til igen ved at skrive on.

    Derudover er der også den grafiske interface i systemindstillinger der kan gøre mapper private. Her er der også mulighed for at ændre indstillinger, sådan at spotlight ikke viser musiksøgninger etc.

    Endelig, hvis man gerne vil vide se nærmere på spotlight maskineriet, kan man prøve at skrive

    mdfind -live -interpret 'TEST' i terminalen

    Hvis man nu opretter et fil der hedder TEST vil mdfind med det samme at den har fundet en ny søgning. Og mdfind bruger næsten ingen processorkrafter på det. Det er sådan at Timemachine bliver opdateret! Det kunne dog være rart om også ens gemte søgninger blev ligeså hurtigt opdaterede, det ville gøre de gemte søgninger endnu mere brugbare!

  6. Kennet siger:

    Udover at bruge Spotlight til at finde "ting" som man måske ikke præcist husker hvor ligger gemt, så er Spotlight også en måde at åbne/finde filer på en særdeles hurtig måde.

    Det er lige før at det er hurtigere med Spotlight end med Docken og i hvertfald er det altid hurtigere med alt som ikke findes i Docken. Det kan jo så inspirere til at holde Dock indholdet på et passende og overskueligt niveau.

  7. Yddi siger:

    OT: Når jeg skriver "skat" i spotlight, kommer der pikante billeder frem af kæresten i stedet for skattepapirer!

    <3 Spotlight 😛

  8. jkleis siger:

    @Kennet:

    Ja, spotlight er i Leopard så hurtig at den kan bruges som programstarter.

    Der er også mulighed for at så op i ordbøger, og regne udtryk ud.

    F.eks. hvis man skriver 1+cos(pi), så svarer spotlight at det er 0.

    Personligt foretrækker jeg dog at bruge Quicksilver til at starte programmer – især da den har et aktions element – dvs. find, gør og send.

    Dette giver f.eks. mulighed for at stoppe iTunes, tilføje ical aftaler, flytte filer og en masse mere. Derudover er quicksilver bedre til at gætte hvilke programmer jeg vil åbne med bare et par simple tastetryk.

    @yddi: Så skal du vist passe på en ekstra gang hvis du slår skærmdeling til!

  9. @ Yddi -> Smider du dem lige op på flickr og sender link 😉

  10. Yddi siger:

    Haha jeg holder de billeder for mig selv 🙂 Også selvom vi skulle blive ekskærester en gang. Man bliver jo smidt i fængsel for at dele sådanne billeder lige i tiden OO

  11. Lars Dahl siger:

    Yddi -> Ja, men man må jo ofre sig lidt for Mac-Verdenen og være villig til at tage en sådan chance… 😉

  12. vadskaer siger:

    Suverænt god artikel, Jesper. Synes at Macsiden.dk tegner rigtigt godt. Hvis niveauet fortsætter sådan her, så har Danmark fået sig en rigtig fed Mac-side.

  13. Yddi siger:

    @Lars -> Haha til gengæld bliver der lukket for det varme, hvis hun finder ud af det og det vil I vel ikke byde en af jeres Mac-venner? :p

  14. Hej

    En anden smart ting ved Spotlight er:

    Hold Æbletasten ned – og klik så på det resultat du har fundet.

    Nu åbnes den mappe i Finder – hvor filen/programmet ligger.

    Du kan nu f.eks. nemt flytte den fil – hvis den lå forkert – over i den rigtige mappe via Finder. 🙂 – omdøbe den etc.

  15. jkleis siger:

    En vigtig detalje som jeg tilsyneladende har glemt:

    Hvis man vil reindeksere sit spotlight indeks, skal man slette indekseringsfilen. Dette gøre lettes med

    sudo mdutil -E /

    det kan også bruges til at slette indekset på en specifik volume.

  16. Per Kjær siger:

    ja, spotlight er genialt, altså når det virker. Efter IT afdelingen har brugt flere dage på at sætte en ny harddisk i min macbook er intet indexeret og spotlight finder ikke tingene. IT afdelingens løsning: giv tid, lad computeren være tændt. Men efter tre dage, stadig ingen fund i spotlight. Er her en nørd som ved hvordan man giver sin mac besked på at gen-indeksere filerne?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *