Tanker om et æble…

Den 16. januar 2008, i Apple, af Jacob Saaby

I en verden af store firmaer med masser af vision, fremdrift og potentiale, er Apple dem jeg undrer mig mest over.Jeg skal starte med at sige, at jeg har ikke meget Mac erfaring.

Jeg havde engang en PowerBook G3 (den der med den lækre sorte gummifinish som var helt vildt porno at se på i sin tid), og den virkede bare. Virkelig lækker maskine. Men det var pga. mit job jeg havde den.

Mine personlige behov har ændret sig for ikke så lang tid siden, og med introduktionen af Parallels Desktop og VMware Fusion, har jeg taget beslutningen om at jeg da skal have en 24” iMac, fordi den nu er en del af vores hjemme pc ordning, der hvor jeg arbejder (Og jeg glæder mig helt vildt !).

Men det der undrer mig ved Apple er bl.a. deres strategi. At de begrænser sig så meget ift. deres potentiale. At de er så lukkede.

Jeg ved godt at Apple har prøvet at åbne deres hardware produktion før. Men det var i PowerPC CPU’ens dage, og med et helt 100% proprietært operativsystem. Nu har de et BSD Unix baseret operativsystem, baseret på standard Intel hardware.

Jeg siger: Gør det igen !

Men lav en certificeringsproces til OEM’ere, så al hardware køres igennem den rette proces, med rette drivere, kvalitet og funktionalitet. Ikke at Apple skal bestemme hvordan nye produkter skal være, hvis de laves af andre. Men de kan godt sætte nogle generelle krav til design og funktionalitet som man forpligter sig til at overholde, som OEM.Der er jo så kommet ModBook’en, og det er da en begyndelse. Men en meget sløv begyndelse 😉

Ligesom jeg undrer mig over deres versioneringspolitik vedr. OS/X. Måske fordi jeg er vant til at major OS versioner er noget man gør fra f.eks. Tiger til Leopard. Hvis der virkelig er så mange forbedringer i, bør det ikke bare være en minor upgrade (10.4 til 10.5). Fordi jeg er vant til at minor upgrades er gratis og hedder service packs måske. Men min pointe er, at det er 90% af alle andre computer ejere altså også. Og at tage penge for en minor version, virker bare grådigt (uagtet at der går 2.5 år fra Tiger til Leopard, mener jeg det er, og at opgraderingen er meget omfattende). Der er en forståelsesbarriere der, som måske kunne håndteres bedre.

Og det der undrer mig allermest, er deres evne til IKKE at profitere af deres enorme potentiale.

Lad os se lidt tilbage…Apples traditionelle kerneforretning har været deres operativsystem, deres desktops og deres laptops. Ved siden af det, deres Cinema monitorer, og så deres trademark – den typiske brugervenlighed og det lækre user interface man får i deres software. Så har der været lidt udenoms produkter som Airport serien osv.

Så kommer der et fint lille produkt der hedder iPod. iPod’en er fed. Den klarer sig fantastisk. Mange vil måske endda mene den har reddet Apple som virksomhed, og gjort vidundere for deres brand.Fordi, deres kerne forretning klarer sig ikke så godt.Grunden til det, kan man gøre sig mange tanker om.

Mine tanker kredser om pris og produkttilgængelighed. Man får godt nok et superlækkert design. Men man får også en pris der i nogle tilfælde kunne betale 7 kontor pc’ere i stedet. Så kan jeg måske godt forstå hvis folk ikke vælger en Apple maskine, lækre at se på eller ej. Private gør sig jo især ofte afvejninger om hvad de får for pengene, eftersom det er deres højt (be)skattede nettokroner det drejer sig om.

Nåh, men den her kære iPod udvikler sig jo så til adskillige modeller, og går for mange hen og bliver synonymet med Apple. Essensen af deres virksomhed. Lækre enheder. Møglækkert design. Brugervenlighed (omend det jo er en subjektiv opfattelse). Understøtter kun AAC og MP3, men det gør ikke noget, for det er det langt størstedelen alligevel bruger i forvejen.

Godt. Så tilføjer de et nyt familiemedlem. Apple TV. Lækker lille pakke at se på (har dog ikke prøvet en). Gør nogle lækre ting som gør hele TV oplevelsen en smule mere lækker og spændende. Jeg kommer tilbage til AppleTV som for mig er en af de helt store grunde til at jeg har den holdning jeg har.

Og lidt tid efter kommer… Tadaaaa(.wav) – iPhone ! Aaaah, ze famuz iPhøøøne, me oui ? En KÆMPE ting i en lille formfaktor (den har jeg så prøvet 😉 ), som er meget lækkert produceret (det kunne mange andre producenter godt lære noget af), og med det nok lækreste user interface nogensinde introduceret i en mobil enhed til dato.

Kan vi begynde at ane et mønster her ? Apple er ikke længere bare en PC producent der tilfældigvis også laver et operativsystem. Apple er på markedet for personlig digital underholdning, og de har kæmpe succes med det, efter devisen (min fortolkning): Det ser lækkert ud, det virker som det skal, og er rimelig simpelt at gå til. Vinderfaktorer når det kommer til forbrugere.

Og derfor undrer de mig, bigtime.

Jeg ejer en KISS DP-558. Det er en rigtig lækker og brugbar maskine, som dog efterhånden har et noget blakket ry og historie. Men jeg kan streame fra min PC, den henter TV programmer online, jeg kan programmere den fra en online program guide lige meget hvor jeg er henne i verden, og den spiller XViD, DivX, VOB, og en masse andet.

Desværre er hele KISS brandet gået i vasken efter Cisco’s opkøb og en forbandet masse problemer med produktlinien. Hvorom alting er, Cisco (som ejer Linksys, som købte KISS Technologies), har ikke videreudviklet hele KISS serien. Jo, der er kommet nogle nye modeller, men ingen der virkelig introducerer noget revolutionerende siden deres forrige modeller. Intet man får lyst til at råbe ”WOW !” af.

Microsoft har Media Center Edition. Super lækkert, velpoleret og brugbart interface. Men er du da gal hvor priserne råber til himlen. Nu er det vist efterhånden nede i omkring 7.000 kr. for de billigste, men så får du heller ikke det helt vildt lækre design, og støjsvagheden med, ligesom hardware specifikationerne heller ikke altid følger med. Så det potentielle publikum til MCE er gigantisk, det reelle (baseret på danske forhold) publikum er langt fra imponerende. For det koster altså en arm, et ben, skjorten OG hele jetjageren hvis man vil have en home appliance enhed der også skal se bare tilnærmelsesvist godt ud, ikke fylde for meget i stue-billedet, og som man ikke hører.

Derudover er der altså en masse HardDisk recordere fra alle mainstream producenterne efterhånden, i prisklassen 2.000 – mange tusinde. Alle brugbare maskiner der kan det de grundlæggende skal.

Men heller ikke her er der nogen der har taget medieoplevelsen, rystet den, vendt den på hovedet, og sat den sammen til en ny og bedre oplevelse.

Så jeg ser et hul her. Jeg ser muligheder. Jeg ser fortjeneste.

Apple er jo lidt på vej. De har deres musikafspiller (medieafspiller for de nyere enheder), de har deres TV settop box, de har deres telefon. Og underliggende deres linie af laptops og desktops. Alle bundet sammen af det magiske ord: Medie.

Så Steve-O, Deres Jobness, min gode mand. Det her er bare mellem dig og mig. At det er mig der skal give dig ideen, når det er dig der er mester-grønthandleren, vil være mig en evig gåde.

Hvorfor i ALVERDEN har du ikke sørget for en hel og bedre hjemme underholdnings løsning ?

Et home entertainment device der derudover også er en harddisk recorder og DVD afspiller ? Som supporterer alle de gængse codecs (nej, vi har intet imod Quicktime, men der er altså en verden udenfor Apple).For den sags skyld kunne du have fixet det så kernen var AppleTV i dens anden generation som annonceret på Macworld Expo. Men med harddisk recording muligheder (og dermed TV tuner).

Og med addon enheder til den, i samme formfaktor som AppleTV (måske bare tyndere), forbundet via et simpelt optisk kabel, så man selv kunne bestemme om man ville have et DVD drev til den. Eller en Blu-Ray. Med billede i billede. Med elektronisk program guide (og belært af mine erfaringer med KISS, så gør den endelig konfigurerbare, så man selv kan vælge EPG udbyder).

Lav evt. en helt integreret model som kunne være et AppleTV v2, med DVD drev og harddisk recording muligheder. Kun med Blu-Ray som addon. Det er endnu mere simpelt.

Det ville være den ultimativt lækre løsning at se på. Støjsvag. Sindssygt fleksibel. Kan understøtte (næsten) alles behov. Kunne være medieenheden alle i huset samlede sig om, hvad enten man skulle se en film, leje en film, se TV, se billeder, høre musik.

Lav det i det stilfulde og lækre Apple design. Simpelt, få knapper. Hvis der absolut skal være indikatorer ud mod brugeren, så lav det som et berøringsfølsomt display, hvor knapperne skifter alt efter opgaven, og informationen vist, ligeledes er tilpasset opgaven.

Du behøver ikke engang sætte prisen sindssygt lavt. I hvert fald ikke så lavt at det føles som en foræring. For med sådan en enhed har du noget ingen andre har: Den lækre oplevelse, pakket ind i den lækre skal, der ikke bare har høj Wife Acceptance Factor, men tillige lægger en betydelig blærerøvsværdi oven i.

Men lad nu være med at gøre den lige så dyr som jeres Macbook Pro’s. Og SLET ikke lige så dyr som Microsoft MCE, for så køber folk bare en MCE i stedet. Konkurrencedygtig pris. Vi ved godt I har andre parametre på jeres desktops og bærbare, men det her er altså et andet marked.

Hvis du gør det – så er jeg helt 100% sikker på du har dig en vinder der kommer til at revolutionere markedet for medie enheder, med lige så stor effekt som iPod har haft på musik afspiller markedet.

Apple har potentialet til at lave sådan en enhed, og til at gøre den fuldstændig mindblowing fantastisk i forhold til det eksisterende marked.

Apple har produkterne til at understøtte sådan en enhed. I har retningen.

Og bedst af alt, markedspositionen, evnen og motiverne til at gøre det.

Det kan selvfølgelig godt være det bare er mig, men jeg ser ingen andre spillere på markedet p.t., som kunne få lige så meget ud af netop sådan en målrettet medie enheds strategi, som Apple. Økonomisk såvel som brand-wise. Jo jo, jeg ved godt der findes Tivo. Men det er bare en anden spiller. Og I kan bygge videre på det. I kan slå det.

Så Deres Steveness – gør det nu. Det undrer mig virkelig at I ikke har gjort det endnu…  

Tags:  

4 Responses to Tanker om et æble…

 1. Jacob Saaby siger:

  Undskyld den første udgave med manglende opsætning. Den røg da jeg kopierede indlægget ind i editoren på sitet her 😉

 2. Rasmus siger:

  Hvordan Apple bruger deres versionsnumre på OS X er vel for så vidt ligegyldigt?

  Efter at være blevet en del af softwareindustrien, er det gået op for mig, at der findes ca. en milliard (i runde tal 😉 ) forskellige måder at bruge dem på. F.eks. på det projekt, jeg arbejder, bruger vi tallet efter det første punktum til at betegne major releases – altså i stil med OS X versionsnumrene, og tallet efter andet punktum betegner minor releases hos os.

  Iøvrigt – hvilket versionsnummer har Windows Vista? Eller hvad med Windows 98 og NT? Eller Office 2003? Eller Adobe Photoshop CS3? Jeg spørger simpelthen, fordi jeg ikke kender dem.

  De fleste større huse er vel tilsyneladende ved at gå væk fra versionsnumre – i hvert fald udadtil, og det ser da også sådan ud ved Apple? De lægger da for mig at se mere vægt på ordet "Leopard" end på "10.5".

 3. Jacob Saaby siger:

  Hej Rasmus,

  Office versionerne har, ligesom Windows, nogle officielle navne, og nogle versionsnumre.

  Jeg mener Office 2003 var Office 11, og 2007 er Office 12. Det er i den stil i hvert fald.

  Som jeg også skrev, det er en forståelsesbarriere. Jeg skal ikke sige hvilken måde der er mest korrekt at bruge versionsnumre på. Bare hvilken jeg er vant til 😉

  Adobes produkter har også et bagvedliggende versionsnummer iøvrigt.

  Og man kan sige, at for såvidt er det jo ligegyldigt – men når man bruger dem som eksterne referencer, og dermed som grundlag for folks forståelse af hvordan man gør hvad, og hvilke ting man sender ud, så synes jeg f.eks. ikke det er ligegyldigt.

  Jeg synes man taber på at have en (for mig) ulogisk måde at bruge versionsnumre på. Omvendt, efter jeg har set logikken i det, har jeg vænnet mig til at sådan er det så bare for Apple. Så, det har kun været et umiddelbart forståelsesproblem. Ikke noget man ikke kan leve med, ingen showstopper.

 4. leif_carlsen siger:

  Hej Jacob,

  Vil bare sige, at du er en lucky bastard med den der 24" iMac :o)

  /Leif | http://www.leifcarlsen.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *