Apple logoI manglen af vores forum i disse dage, tænkte jeg at jeg lige ville poste dette som en artikel samt en lille advarsel og opfordring.

Hjemvendt efter juleferien, tilslutter jeg gladeligt min MacBook Pro til min arbejdsstation igen og vækker den fra dvale. MacBook Pro’ens skærm var sort, min eksterne skærm var i en håbløs opløsning og en fejlbesked kom frem på skærmen fra SteerMouse om at jeg skulle reconnect min mus. Jeg besluttede mig for at genstarte maskinen, det var efterhånden lang tid siden. Så kunne den måske genkende skærmen og få styr på opløsningen, og SteerMouse kunne finde min mus igen.

En genstart senere, står jeg ved Login boksen til Mac OS X Leopard og finder ud af at hverken mit Apple tastatur eller Logitech MX Revolution mus virker. Fair nok, jeg prøver MacBook Pro’ens tastatur og touchpad – men det virker heller ikke! Jeg genstarter igen, men det er samme problem. Og det er problem med stort begyndelsesbogstav, for hvordan kommer man lige ind og fejlsøger, når man ikke kan logge ind?

Det går hurtigt op for mig at der må være noget som Leopard indlæser, der ødelægger både mus og tastatur. Jeg har nemlig ingen problemer med f.eks. at aktivere CapsLock mens Leopard’en booter, det er først når login skærmen kommer frem, at det hele dør. Jeg mistænker lidt SteerMouse, fordi den de sidste par dage har skabt sig ved at komme beskeder med at jeg skulle “reconnecte” min mus. SteerMouse er et $20 program (som jeg selvfølgelig har købt for 1 uge siden, efter en successfuld 30 dages trial), som giver en masse udvidet funktionalitet til ens Logitech mus end hvad Leoparden kan tilbyde som standard. Min mistanke lander selvfølgelig på SteerMouse, at det er den som har rodet mig ud i det her problem, som i øvrigt er opstået samme dag hvor jeg har sovet 4 timer over mig (!) og kommet halv sent på kontoret, og er halvanden dag bagud med arbejdet pga. rejse. Træls tidspunkt!

Jeg forsøger mig med følgende, uden held:

 • Starter op i single-user mode, for at forsøge at fjerne SteerMouse. Her virker tastaturet heller ikke. (Holde ÆBLE+S nede under opstart).
 • Starter op i “safe mode”. Dette tager noget længere tid end normalt, men mus og tastatur virker stadig ikke. (Hold SHIFT nede når du hører start-op tonen og slip den igen når Apple logoet kommer).
 • Starter op i “firewire target mode”, for at forsøge at fjerne SteerMouse via min Mac Mini som jeg havde hentet i mellemtiden, så jeg kunne få noget arbejde for dagen mens jeg bøvler med MacBook Pro’en. Det virkede heller ikke. (Hold “T” nede når du booter op, for at komme ind i Firewire target mode og få adgang til din disk via firewire).
 • Starter op fra min Leopard Install DVD og kører Diskværktøj for at reparere disken. Det hjalp heller ikke. (Hold C nede under opstart, for at boote fra en CD/DVD).

Gode råd begynde at blive en anelse dyre og jeg var efterhånden sikker på at det var Apple guderne der straffede mig for ikke at have taget TimeMachine backup i de par uger jeg var på juleferie. En clean install af Leopard kunne aldrig komme på tale, men for en sikkerhedsskyld bootede jeg MacBook Pro’en op i “firewire target mode” igen, for at kopiere mine dokumenter, mails osv. over på Mac Mini’en via firewire. Bare for en sikkerhedsskyld.

På dette tidspunkt var jeg en meget utilfreds Mac bruger. Forbandede Mac.

Jeg besluttede mig dog for at køre en tur med “Arkivér og Installér” først. Det tog et godt stykke tid, med at flytte data frem og tilbage (det hele gøres automatisk under installationen). Min nye 10.5.0 blev installeret, computeren genstartede – og voila, mus og tastatur virker igen! Fremragende. Det første jeg gjorde var at gå ind og afinstallere Steermouse, og så ellers begynde at downloade diverse opdateringer (10.5.1 osv.). Herefter installerede jeg Logitech Control Center, som nu er Leopard kompatibel – og det virker bare!

På dette tidspunkt var jeg en meget tilfreds Mac bruger. Tænk sig at kunne “geninstallere” sit system og den bibeholder alle ens data, dokumenter, mails, indstillinger osv. Fantastiske Mac.

Moralen med min kedelige historie:

 • Pas på 3. parts software der går ind og laver en masse ballade i systemet (SteerMouse, vil jeg tro. Nogle kan vel også huske Unsanity’s APE fra Tiger, som var skyld i blå skærm efter opdatering til Leopard).
 • Husk at tag din daglige backup, hvis du bruger din Mac til noget som du helst ikke vil risikere at miste! Selvom en “Arkivér og Installér” reddede dagen for mig, er det ikke sikkert den virker næste gang.
 • Hav altid dine Tiger/Leopard Installations DVD’ere med dig (de fylder ikke meget i computertasken).
 • Spis ikke gul sne – det er snart sæson for det!
 

Én besvarelse til Fra “Forbandede Mac” til “Fantastiske Mac” på 1 dag

 1. haakon siger:

  Ja, Unsanity har frustrert mange Mac-hoder med sin APE (både som selvstendig app og det som har kommet bundlet med bl.a. Logitech Control Center). Var det ikke David Pogue som sa "Unsanity leads to insanity" som en kommentar til porblemet med Logitech Control Center da Leopard kom? Jeg er ikke helt uenig.

  Haakon

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *